Magron.be
Een bezoek aan het oude front van de Grote Oorlog
Ga naar de inhoud

Links

Hieronder vindt u een aantal links naar sites over de Eerste Wereldoorlog die meer dan de moeite waard zijn om een bezoekje te brengen.
De beheerder van Magron.be is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze sites.

(Klik op de afbeelding)

Johan Ryheul is de auteur van verschillende boeken en fotoboeken over de Eerste Wereldoorlog zoals  Marinekorps Flandern, German Naval Air Service at the Western Front I and II, Flugplatz Jabbeke-Flugplatz Stalhille, The German 38 cm guns Max in Flanders, U-Flottille Flandern I and II en vooral zijn laatste kunstwerk: KEK's and Fokkerstaffels.  Je kan je geen beter gids voorstellen bij een bezoek aan het front.  Ik heb al een paar keer de eer en het genoegen gehad om Johan te vergezellen op zijn speurtochten.  Het is indrukwekkend hoe hij de kleinste puzzelstukjes weet samen te brengen tot een onvoorstelbaar geheel. Vaux-en-Vermandois blijft in mijn geheugen gegrift.  Nooit zal ik vergeten hoe Johan, letterlijk op de goede weg gezet door een wegwijzer die het plaatsje in de Aisne (Picardië) aanwees, er in slaagde om, op een goede dag tijd, de geschiedenis van "flugplatz" Vaux en Roupy te herschrijven. Op zijn nieuwe site vind je de nieuwste en interessantste weetjes over al wat naam en betrekking heeft tot de luchtvaart in de Groote Oorlog.  Mijn goede vriend, blijf jij maar speuren. Dat geeft ons de garantie dat er schitterende boeken blijven komen!


De fotosite van een zeer goede en bijzondere vriend. Ga op bezoek naar de Somme, Verdun, Ieper,... of andere plaatsen waar de Eerste Wereldoorlog in alle hevigheid gewoed heeft. Zijn foto's zijn stuk voor stuk juweeltjes om van te genieten. Ik heb het geluk gehad samen met hem het slagveld in Bullecourt te bezoeken, wat een een boeiende uiteenzetting van de slag en een pak wetenswaardigheden heeft opgeleverd.  Een trip die van mijnentwege niet gauw zal vergeten worden.  Meteen was de fundering gelegd voor een vriendschap die resulteerde in een aantal fronttrips die één voor één een unieke belevenis zijn geweest.  


Toen ik in 2005 voor de eerste keer het Hooge Cratermuseum in Zillebeke bezocht was ik aangenaam verrast.  Een klein, maar toch imposant museum over de Eerste Wereldoorlog.
De collectie die er tentoongesteld is neemt je mee naar de periode 1914-1918 en de verschillende gevechten rond Hooge en Bellewaerde.
Ik kan je maar één raad meegeven.  Neem je tijd en ontdek net die zeldzame stukken uit de collectie die een bezoek zo indrukwekkend maken.
Of je nu historicus bent of een toerist met interesse in de Eerste Wereldoorlog maakt helemaal niets uit.  Elk vindt er zijn gading.
Naast het museum is er ook een thema-café waar je na (of voor) een bezoek kan te goed doen aan tal van Vlaamse lekkernijen.
Ga eens kijken op de site en ontdek nu al een bijzondere plaats in de geschiedenis van WO1.


Wie de Argonne bezoekt in Frankrijk (een streek tussen de Meuse, Ardennes en de Marne) komt ongetwijfeld in Romagne-sous-Montfaucon terecht.
Daar vind je het museum van Jean-Paul de Vries: Romagne '14-'18.
Omdat het museum louter bestaat uit grondvondsten die Jean-Paul gedurende zijn 35-jarig verblijf in de streek heeft verzameld is het ongetwijfeld uniek te noemen.
Tijdens een bezoek wordt je bijna frontaal geconfronteerd met de Eerste Wereldoorlog en wordt het allemaal heel reëel.
Vandaar dat we aan dit bijzondere museum moeillijk konden voorbij gaan.
Via nevenstaande link kan je kennis maken met het Romagne '14-'18- museum en de activiteiten die JP er rond organiseert.
Een wandeling over het voormalige front met Jean-Paul als gids kan als onvergetelijk geklasseerd worden in je geheugen.
Hij kent de streek op zijn duimpje en is ongetwijfeld een wandelende encyclopedie wat de gevechten in de Argonne betreft.


De site van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog laat ons op een bijzondere manier kennis maken met de Eerste Wereldoorlog.  Onder het voorzitterschap van Mr. E.J.M. Rosier probeert de stichting in Nederland de achterstand wat betreft de kennis over de Eerste Wereldoorlog in te halen.
De talrijke artikelen weerspiegelen de uitzonderlijke kwaliteit van deze site.

Wie Verdun zegt denkt aan de grootste veldslag ooit met honderduizenden slachtoffers.
Eén keer per jaar gaat Ronald Cossee een aantal dagen naar de slagvelden van Verdun en al die indrukken en locaties worden gedeeld met de bezoekers van zijn site. Hij weet je enorm te boeien met foto's en reisverslagen.

Wereldoorlog I in de Westhoek is een uitstekend initiatief over het klein stukje Belgisch grondgebied dat onbezet bleef gedurende de Grote Oorlog.  Dank zij de uitstekende activiteitenagenda blijf je op de hoogte van het WO1-gebeuren in de Westhoek.
Site aangepast 21 augustus 2018
Created with WebSite X5
Terug naar de inhoud